Sitemap

1894 Govaerts Pierre en Francois Marie Agnes gezin

site search by freefind advanced
 

HEERS
EN ZIJN 12 KERKDORPEN

Geschiedenis, anecdotes, verhalen en famliliefoto’s over Heers en zijn deelgemeenten

U bevindt zich hier:

Gemeenten

Informatie

Nieuws uit Heers

|   Home |   Heers |   Gruwelijke feiten anno 1618

Gruwelijke feiten Anno 1618

In de middeleeuwen ontsnapte een verdachte van een misdaad niet aan zijn opgelegde straf, zelfs wanneer hij, in afwachting daarvan, in de gevangenis zelfmoord pleegde.

Op die manier wou men tonen dat men met deze straf niet enkel de verbetering beoogde van de misdadiger him-self, maar dat de straf ook een voorbeeld moest zijn voor de andere burgers om deze misdaad zeker nooit te doen. Dus moest de wet toegepast worden,… zelfs op een lijk.

In juni 1618 had men te Heers een zekere Michiel STERLET, bijgenaamd DAWANS, in de kerktoren opgesloten en met ijzeren kluisters aan een paal gehecht. Hij was verdacht van een misdaad gedaan te hebben maar het onderzoek was nog niet ten einde.
De 29 juni ‘s morgens, toen zijn bewaker Rimmersdael hem wilde zijn mondbehoefte brengen, vond deze hem opgehangen aan de paal waaraan hij geketend was.

Zohaast de bevolking dit wist kwamen ze zijn lijk losmaken en ze voerden hem met een slede "beesterswijze getraineert" naar de uitvoeringsplaats aan het einde der gemeente nabij Grandville, alwaar het verbrand werd het hoofd naar beneden en de hals nog omsingeld met de strooistrik met de welken hij zich gewurgd had. (Fastes, III, 113).

Jos Schoefs

 

©GvSw2002-2020

Disclamer

Contact

Medewerkers-auteurs

get_adobe_reader

GvSw webdesign