Sitemap

1894 Govaerts Pierre en Francois Marie Agnes gezin

site search by freefind advanced
 

HEERS
EN ZIJN 12 KERKDORPEN

Geschiedenis, anecdotes, verhalen en famliliefoto’s over Heers en zijn deelgemeenten

U bevindt zich hier:

Gemeenten

Informatie

Nieuws uit Heers

|   Home |   Heers |   Hoeve Paardskerkhofstraat 15

Hoeve Paardskerkhofstraat nr 15

Dit is het zogenaamd "Stasseynshuis". Het is een belangrijke gesloten hoeve, reeds als gesloten aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1843). De kern dateert mogelijk uit tweede helft van de 17e eeuw, doch de hoeve werd grondig herbouwd in 1766 en aangepast in de eerste helft van de 19e eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, rondom een rechthoekig erf met mestvaalt vr de stalvleugel .
Poortgebouw in de zuider vleugel aan straatzijde.
2012-Hoeve-Paardskerkhofstraat-15
Korfboogpoort (1766, cf. schuurpoort) in een verankerde omlijsting van kalksteenblokken met negblokken in regelmatig verband; ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag. Erboven een rechthoekig duiventil (aangepast) met houten latei en onderdorpel. Gewijzigde, rechthoekig poortopening aan erfzijde. Rechter zijgevel met aandak.
Woonhuis in de Wester-vleugel (n ⊥ straat). Dubbelhuis van vijf travees en twee bouwlagen. Er ging een ouder gebouw aan vooraf, mogelijk uit tweede helft van de 17e eeuw; dit was lager, wat blijkt uit de resten van de muurvlechtingen in de rechterzijgevel. De ordonnanties van de gevels dateert uit eerste helft van de 19e eeuw: rechthoekige muuropeningen in een vlakke, hardstenen omlijsting, mogelijk hergebruikt materiaal. In de zijgevel aan straatzijde een gevelsteen met opschrift: 1766/ANNO; eronder een kalkstenen rondboognis.
In dezelfde vleugel, aansluitend bij het woonhuis, sterk gewijzigde stal (verlaagd). Van de oorspronkelijke 18e- of begin 19e eeuwse ordonnantie resten de eerste twee travee, voorzien van een rechthoekige deur en twee getraliede vensters in een kalkstenen omlijsting; de overige muuropeningen zijn recent.
Stal in de O.-vleugel. Kalkstenen hoekband in regelmatig verband in de zijgevel aan straatzijde. Gewijzigde ordonnantie; de deuren dateren uit de eerste helft van de 19e eeuw: rechthoekig in een kalkstenen omlijsting; de overige muuropeningen zijn recenter. De zijgevel aan straatzijde is voorzien van een aandak met vlechtingen en bolbekroning.
Stal in de Zuider vleugel, aansluitend bij het poortgebouw. Rechthoekige muuropeningen uit eerste helft van de 19e eeuw in een omlijsting van hergebruikt, kalkstenen materiaal; zolderluik in houten omlijsting.
Dwarsschuur in de Noorder-vleugel, achteraan het erf. Rondboogpoort in een omlijsting van kalksteenblokken met negblokken in regelmatig verband, verankerd d.m.v. jaarankers: 1766; ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag. Twee gedichte, uit de eerste helft van de 19e eeuwse deuren, in een vlakke, hardstenen omlijsting. Zijgevels met aandaken en vlechtingen, voorzien van een kalkstenen bolbekroning; in elke gevel drie ronde uilengaten in een vierkante, kalkstenen omlijsting.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgi, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Foto  Roger Knapen

http://inventaris.vioe.be/

Vanschoonwinkel Georges maart 2012

 

©GvSw2002-2020

Disclamer

Contact

Medewerkers-auteurs

get_adobe_reader

GvSw webdesign